Beeldhouwer Ton Mooy

Takanohana

Takanohana

In 1598 bezocht een Hollands schip genaamd "de liefde" voor het eerst in de geschiedenis Japan. Dat was de aanzet van een bijzondere, voornamelijk zakelijke relatie die eeuwenlang zou duren. Vanaf 1640 vond de handel plaats vanuit een handelspost op het eilandje Deshima. Na restauratie van de gebouwen in de tweede helft van de vorige eeuw werd het een belangrijke bezienswaardigheid.

Dat bracht een organisatie op het idee een thema park te bouwen met voornamelijk 17e eeuws uitziende gebouwen. Als voorbeeld werden de huizen en monumentale gebouwen in historisch steden en dorpen in Holland genomen. Voor dat project dat Holland Village ging heten ben ik een paar keer naar Japan geweest om de beelden die ik voor het daar nagebouwde Paleis Huis Ten Bosch gemaakt had te plaatsen. Het was mijn eerste kennismaking met een wat ik vind een bijzondere cultuur. En Sumo neemt in de Japanse cultuur een belangrijke plaats in.

De eeuwenoude sport die gepaard gaat met veel rituelen vind ik zeer fascinerend en was de inspiratie voor het maken van een aantal bronzen beelden. Een van de meest geadoreerde sumoworstelaars is Takanohana. Een man met een prachtig hoofd met een ook tijdens het gevecht altijd vriendelijke uitdrukking.
Hij won vele toernooien en was de jongste kampioen ooit, maar ook een toonbeeld van waardigheid. Ik heb hem als het voorbeeld genomen voor dit beeld.